Sidebar

22
Δευ, Ιουλ

Τοπικές
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

alt

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ένας άνθρωπος που με τις γνώσεις του σημάδεψε σε δύσκολα χρόνια την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για την Έλσα Παπαδημητρίου που υπηρέτησε από το 1990 έως το 1992 ως γενικός γραμματέας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να μετακομίσει στη συνέχεια στο ΥΠΕΧΩΔΕ ως γενική γραμματέας έως το 1993.

Στις εκλογές του 1993 εξελέγη στην Αργολίδα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επίσης εκλέχτηκε το 1996 το 2000 το 2004 το 2007 και το 2009.

Ανήσυχο και ασυμβίβαστο άτομο τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το 2011 και

στη συνέχεια αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή.

Η Έλσα Παπαδημητρίου ήταν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της Ντόρας Μπακογιάννη. Όταν λέμε πιστοί το εννοούμε.

Όταν ήρθε στη Στερεά Ελλάδα ήταν σε εξέλιξη τα πρώτα περιφερειακά προγράμματα και βεβαίως η ίδια έβαλε τη σφραγίδα της ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα προγράμματα που είχαν σχέση με την Ευρυτανία και τις υποδομές.

Άνθρωπος απλός συζητήσιμος αλλά και συνάμα συγκρουσιακός. Ήταν ομηρικοί οι καυγάδες με τον τότε νομάρχη Λαδιά και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο όπου υπήρχαν πληροφορίες διάχυτες για συγκρούσεις που έφταναν σε πολύ ανώτατα επίπεδα.

Άνθρωπος αποφασισμένος που μπορούσε να συζητά με τον οποιοδήποτε ακόμη και στο δρόμο. Θυμάμαι ότι οι πλέον ουσιαστικές συζητήσεις γίνονταν το μεσημέρι στην οδό Τρούμαν στη Λαμία -σημερινή Αποστόλου Κουνούπη- εκεί που κάθονταν σε ένα παγκάκι για να φάει ένα σάντουιτς. Αυτές οι συζητήσεις μπορούσαν να κρατήσουν ώρες ατελείωτες.

Ήταν αυτή που οι φανατικοί δεξιοί αλλά και οι ακροδεξιοί την κατηγορούσαν ευθέως για την συνεργασία της με τον Παπαδήμα. Η ίδια ούτε που τους καταλάβαινε. Άλλωστε ήταν ομηρικοί οι καβγάδες αλλά και οι δημόσιες αναφορές του Φρανς Τσαγκάρη.

Κόρη η ίδια του παλιού δικηγόρου και βουλευτή του Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου με βαθιές οικογενειακές ρίζες πριν τη χούντα με την Ενωση Κέντρου σε συνδυασμό με τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια στην αρχιτεκτονική σχολή του πανεπιστημίου Berkeley στις ΗΠΑ είχε διαμορφώσει έναν ασυμβίβαστο και συγκρουσιακό χαρακτήρα νιώθοντας πειθαρχία μόνο απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Άλλωστε αυτό το έδειξε και τον Ιούνιο του 2011 όπου βρέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έχοντας συγκρουστεί με την τότε ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία.

Στο πέρασμα της από την περιοχή δημιούργησε όχι μόνο φίλους αλλά συγχρόνως ήταν αυτή που ουσιαστικά διαμόρφωσε το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της Περιφέρειας. Ασυμβίβαστη συγκρουσιακή με αγωνιστικότητα ήθελε να δώσει το δικό της αποτύπωμα σε καθετί που έπιανε στα χέρια της. Ήταν από τους ανθρώπους που είχε βαθιά στο πετσί της τον πολιτικό διάλογο αλλά και μία αίσθηση να βοηθήσει στην εμπέδωση και την αναβάθμιση της δημοκρατίας πράγμα το οποίο ενοχλούσε εκείνη την περίοδο.

Αργότερα στο κοινοβούλιο είχε δείξει ιδιαίτερη έκθεση στα ελληνοτουρκικά αλλά και συγχρόνως με τη συμμετοχή της στο συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθούσε να διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της Ελσας Παπαδημητρίου. «Πριν λίγο έμαθα για το χαμό μιας σημαντικής πολιτικού της Αργολίδας, της Έλσας Παπαδημητρίου. 

Η Έλσα Παπαδημητρίου υπήρξε μια αγωνίστρια και στην πολιτική αλλά και στη ζωή της. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους της».

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Έλσας Παπαδημητρίου, μιας πολιτικού που υπηρέτησε επί πολλά χρόνια την Αργολίδα, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τις θέσεις τις οποίες ανέλαβε, έδωσε με αγωνιστικότητα και δέσμευση το δικό της στίγμα για την αναβάθμιση της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".